Как да изберете своя крем за лице?

Как да изберете своя крем за лице?

3 януари 2021
  • Сподели:

Кремът за лице трябва да бъде съобразен задължително с типа на кожата ви.

  • Как да го определите типа на кожата?

Ако усещате кожата си стегната след най-обикновено измиване с вода и не понасяте сапуна, значи е суха.

Ако лъщи и порите са разширени - значи е мазна.

Смесеният тип кожа е мазна в областта на челото, носа, брадичката и нормална на бузите. Тя изисква специални грижи, за да не стане суха или пък прекалено хидратирана.

Проверка за чувствителност на кожата.  Прекарайте с тъпата част на молива линия върху бузите. Ако следата изчезне веднага - всичко е наред. Ако се забелязва и след няколко минути, а кожата се зачерви и подуе, това е сигнал, че са нужни специални грижи. Ако кожата ви е чувствителна, трябва да вземете продукт, предназначен точно за нея.

  • Дневен или нощен крем? И двата!

Дневният крем ще защити кожата ви от въздействието на околната среда, ще я хидратира и ще неутрализира лъщенето. Можете да го използвате и като основа за грим.

Нощният крем ще обнови и възстанови кожата, докато спите. По време на сън се изглаждат всички щети, причинени от мъглата, вятъра и студа през дългия ден. Не забравяйте да нанесете качествен нощен крем, след като грижливо сте почистили грима.

  • Хидратиращ или подхранващ?

През зимата кожата се нуждае от допълнително подхранване, докато в летните жеги е важно да я хидратирате. Тук изборът зависи от нуждите на кожата. Опитайте се да определите това, преди да влезете в магазина. Ако не сте сигурни, консултирайте се с козметик или дерматолог. Но не се поддавайте на рекламни трикове или уговорките на продавачката. Важно е не колко добър е кремът, а дали е подходящ за вашата кожа.

  • Съвети за по-добър ефект от крема за лице:
  1. Не е добър сигнал, ако при някой нов продукт усетите опъване, боцкане или чувство за изгаряне по кожата. При тези случаи е очевидно, че продуктът не е за вас и има някаква вътрешна реакция в дълбочина.
  2. Ефикасността на който и да е крем не се разкрива за няколко дни, трябва да минат средно около два месеца. Това е периодът, необходим на кожата да разбере и приеме новите послания от активните съставки. Минимум три седмици са нужни на клетките, за да се напоят в дълбочина, и още около три седмици минават, докато новите клетки от дермата се изкачат на повърхността.
  3. Премахнете мъртвите клетки. Те пречат на крема да проникне в дълбочина и на практика намаляват доста неговия ефект. Ексфолирайте кожата поне веднъж седмично, но не злоупотребявайте с това, за да не я раздразните. Достатъчно е да направите лек пилинг преди нанасянето на последваща грижа.
  4. Слагайте компреси. Напоявайте стерилни компреси с хидратиращ серум и поставяйте върху почистено лице, преди да си сложите дневен крем. Компресите ще подсилят защитната бариера около очите, ще изгладят назолабиалните гънки (между носа и устата), бръчиците тип „пачи крак“ и ефектът от противостареещия крем ще е двоен.
  5. Освежете се с хидратант. Снабдете се със спрей термална вода, тя придава комфорт и блясък. Ако искате да подсилите хидратиращия ефект, пръскайте се сутрин, преди да си сложите крем. Правете го от близко разстояние, оставете да изсъхне за няколко минути и остатъка подсушете с козметична кърпичка.