Съвети за здрава и разкошна лятна коса!

Съвети за здрава и разкошна лятна коса!

23 юни 2021
 • Сподели:

Силното слънце през лятото уврежда косата ви също толкова, колкото и кожата. Солената вода от морето и хлорът в басейните също оказват разрушително влияние върху нея. Пораженията са най-очевидни, когато забележите, че косата ви става с променен цвят, по-суха и с разцепили се космени връхчета. Хубавото е, че можете да я предпазите от тези неблагоприятни неизбежни фактори, като полагате адекватни летни грижи за нея. Нашите съвети за здрава и разкошна лятна коса:

 1. Започнете лятото с подстригване

  По този начин ще се отървете от разцепените краища и ще освежите прическата си. Косата наистина расте по-бързо през лятото, тъй като в този период от годината има повече косми в растяща фаза, отколкото през зимата.

 2. Защитете косата си от слънцето

  Нека ви бъде ежедневен навик да прилагате продукт за грижа за косата, който съдържа UV филтри – те могат да бъдат в спрей, гел или крем. Тези продукти предпазват косата от увреждане от слънцето и помагат на косата да не избледнява, особено ако е боядисана.

  Ако ще прекарвате много време на открито, носете широкопола шапка. Тя не само ще предпази косата ви от изгаряне, но също така ще защити скалпа, тила и ушите ви – области, които са уязвими към рак на кожата, най-вече поради често пренебрегване при нанасяне на слънцезащитен крем.

 3. Преди да се потопите в басейна или морето, навлажнете косата си с балсам

  Ако косата ви е напоена с чиста вода или балсам, тя няма да абсорбира толкова много солена вода или химикали. Също така е добре да изплакнете косата си след плуване. Ако наблизо няма душ, осигурете си спрей бутилка, пълна с чиста вода.

 4.  По-често миене и то с добре овлажняващ шампоан и балсам

  Добре е да миете косата си по-често през лятото, за да се справите с прекомерната пот и полепнала мръсотия. Като общо правило, повечето експерти препоръчват да се мият косите на всеки 2-3 дни. Използвайте дълбоко хидратиращи шампоани и балсами.

 5.  Избягвайте нагорещяващи уреди.

  Поне веднъж или два пъти седмично дайте на косата си почивка от сешоар, преса или маша.

 6. Препоръчително е да се прилагат серуми или етерични масла.

  Здравата и добре поддържана коса е тази, която е „нахранена“ достатъчно. Една-две капки етерично масло или серум могат да помогнат за изглаждане, здравина и блясък на косата. Добро решение е например аргановото масло.

 7. Позволявайте си малко по-разхлабени прически.

  Хлабавата плитка е идеална за лятото. Стегнатите прически могат да навредят, защото дърпат и накъсват косата, особено ако тя е суха от летните жеги.

 8. Използвайте гребен с едри зъби вместо четка.

  Космите са най-податливи на разцепване, когато косата е мокра. Гребените с широки зъби са най-безобидни за сресване, тъй като четките могат да разкъсват дори цели кичури.